Vaječný likér, punč či varené vínko: Pozrite si recepty na obľúbené nápoje na vianočný večierok
S príchodom Vianoc sa k nám blíži obdobie rôznych spoločenských stretnutí. Ktoré nápoje by nemali chýbať na vianočnom večierku či rodinnej oslave? Vaječný likér, punč či varené víno dodajú vášmu večeru tú pravú sviatočnú atmosféru. Pozrite si recepty, ktoré si zamilujete vy aj vaši hostia!
Domáci vaječný likér
Domáci vaječný likér, to je esencia Vianoc. Môžete ho využiť aj do pečenia alebo ako vianočný darček pre priateľov. Pomer ingrediencií si môžete upraviť podľa svojej chuti. Rovnako aj alkohol, ktorý do vaječného likéru pridáte. Ponúkam svoj overený recept.
Ingrediencie na vaječný likér:
- 4 žĺtky
- vanilkový lusk
- muškátový oriešok
- 1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- 300 ml rumu alebo brandy
Postup:
Žĺtky, semiačka z polovice vanilkového lusku, štipku muškátového oriešku a obe konzervy kondenzovaného mlieka dajte do ohňuvzdornej misy a postavte nad vodný kúpeľ. Miešajte do zhustnutia. Pár minút to trvá, užívajte si preto vôňu korenia a pokojný predvianočný čas. Následne nechajte vychladnúť a prilejte rum alebo brandy podľa chuti. Najlepší je pár dní odležaný v chladničke.
Eggnog
Nealkoholickým variantom je nápoj eggnog, pôvodne pochádzajúci z Británie. Podávať sa môže teplý aj studený s kopčekom šľahačky a štipkou muškátového oriešku na ozdobu.
Ingrediencie na eggnog:
- 250 ml smotany na varenie
- 250 ml plnotučného mlieka
- 4 žĺtky
- 5 lyžíc cukru
- muškátový oriešok
Postup:
Smotanu, mlieko a štipku muškátového oriešku zohrievajte a priveďte k varu. V ohňovzdornej mise si rozšľahajte žĺtka a cukor. Za stáleho miešania pomaly prilievajte horúcu mliečnu zmes. Presuňte nad vodný kúpeľ a varte do zhustnutia. Hotovo!
Varené víno
Varené víno je klasika všetkých klasík. Aj u nás v agentúre je varenie vína v posledné dni pred Vianocami veľkou udalosťou. Tú má pod palcom už 10 rokov náš head of performance Petrík Svatoň. Tu je jeho exkluzívny recept na visi varené víno:
Ingrediencie na varené víno:
- 750 ml červeného vína
- 500 ml vody
- 100 g trstinového cukru
- 1 pomaranč (nakrájaný na plátky)
- 3 klinčeky
- 1 tyčinka škorice
- 1 hviezdička badiánu
- tajná ingrediencia: tuzemák/um
Postup:
Všetko spolu jemne prehrievame a podľa potreby všetky ingrediencie znásobujeme. Pijeme až kým sa neminie a začneme odznova.
By Maximalfocus
Punč
Punč je ideálny, keď chcete svojich hostí potešiť sladkým, aromatickým nápojom plným ovocia a korenia. Je skvelý pre tých, ktorí si radi vychutnajú teplý nápoj aj bez alkoholu. Preto ponúkam obe verzie.
Ingrediencie na punč:
- 750 ml červeného ovocného vína
- 300 ml rumu
- 300 ml silného čierneho čaju
- 300 ml jablkového alebo brusnicového džúsu
- šťava z jedného pomaranča
- cukor podľa chuti
- 1 tyčinka škorice
- 5 klinčekov
- 1 hviezdička badiánu
- nakrájané ovocie: pomaranč, jablko, sušené brusnice
Postup:
Ako prvý si uvarte silný čaj, pridajte ostatné ingrediencie a dajte variť. Punč sa ale nemá variť, len prehriať na teplotu cca 80 stupňov.
Punč podávame v pohároch s kúskami ovocia, ozdobený s celou škoricou.
Nealkoholický punč
Pri nealkoholickej verzii punču vychádzame z predchádzajúceho receptu. Víno ale nahradíme silným ovocným čajom. A ak ním nahradíme aj čierny čaj, je vhodný tiež pre deti.
By Vitaly Mazur
Tipy pre dokonalý vianočný večierok
Zlaďte dekorácie a servírovanie: Skúste k nápojom doladiť aj poháre a dekorácie stola, aby váš večierok pôsobil harmonicky a sviatočne.
Ozdoby do nápojov: Pridajte kúsok škorice, plátok citrusov alebo vetvičku rozmarínu priamo do pohára. Zvýrazníte tak arómu a dodáte nápoju estetický vzhľad.
Rýchla príprava: Pripravte si vaječný likér vopred a pred podávaním ho jemne pretrepte alebo prešľahajte.
S týmito jednoduchými receptami si užijete prípravu a váš večierok alebo rodinné stretnutie bude mať tú pravú atmosféru, ktorá k Vianociam neodmysliteľne patrí.