Slovenská gastroscéna je plná zaujímavých foodblogeriek a foodblogerov, ktorí svojimi chuťovými zážitkami inšpirujú tisíce ľudí. V našom zozname ti predstavíme tých najzaujímavejších – od tých, ktorí varia a zdieľajú svoje recepty na tradičných blogoch, až po tých, ktorí svojimi tipmi a videami dominujú na Instagrame. Či už hľadáš nové inšpirácie na varenie, alebo len túžiš objaviť skvelé gastro miesta, tento prehľad ti poskytne všetko, čo potrebuješ.

mrpyco

Martin Pyco Rausch, bývalý rozhlasový a televízny moderátor, sa dnes radí medzi popredných foodblogerov, ktorí kladú veľký dôraz na kvalitu svojich receptov. Svojimi vegetariánskymi receptami oslovuje široké publikum. Inšpiráciu nachádza najmä v mediteránskej kuchyni, ktorá ho zaujala svojou jednoduchosťou a bohatými chuťami. Zároveň však neustále experimentuje a objavuje nové chuťové kombinácie, čím neustále rozširuje svoje kulinárske obzory.

Vegetariánom sa stal už v roku 1994, a keďže pochádzal z veľkej rodiny, často si musel svoje vegetariánske jedlá pripravovať sám. Toto obdobie bolo začiatkom jeho experimentovania v kuchyni, ktoré ho neskôr priviedlo k napísaniu troch kuchárskych kníh. Pycova láska k estetike a vizuálne príťažlivým veciam ho motivovala k tomu, aby svoje recepty začal zdieľať nielen na blogu, ale aj na sociálnych sieťach a YouTube.

Najväčšiu radosť mu prináša produkcia a postprodukcia, kde sa môže naplno venovať natáčaniu a strihu videí. Vizuálna stránka jedla, teda foodstyling, je pre neho zásadná, pretože verí, že jedlo by malo nielen skvele chutiť, ale aj lákavo vyzerať.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa PYCO    [ Martin PYCO Rausch ] (@mrpyco)

pantymian

Dalibor Rakocz, známy aj ako Pán Tymián, je foodbloger, ktorého vášeň pre jedlo a kvalitné suroviny priviedla k jedinečnému konceptu Čarovnej záhrady. S varením začal počas svojho pobytu v Anglicku, tam sa do jedla doslova zamiloval. Jeho cesta za kulinárskymi zážitkami ho zaviedla na mnohé autentické miesta po celom svete, kde spoznával rôzne kultúry a chute.

Rok 2020 bol pre neho rokom zmien. Pôvodne plánoval začať nový život v New Yorku, no udalosti tohto roka ho priviedli späť na Slovensko, kde začal realizovať nový plán. Práve v tomto období vznikol koncept Čarovnej záhrady, ktorý mal ľuďom priniesť zážitok z jedla úplne inak – moderne, intímne a v nečakaných priestoroch.

Čarovná záhrada sa postupne transformovala z komerčného projektu na niečo viac – na spôsob, ako priniesť dobro ľuďom a spojiť sily tam, kde to je najviac potrebné. Peniaze, ktoré sa z Čarovnej záhrady vyzbierajú, sú vždy venované na nejakú dobrú činnosť, čo dodáva celému projektu ešte hlbší rozmer. Dalibor verí, že jedlo je láska a prostredníctvom svojho blogu chce inšpirovať ostatných k tomu, aby si k jedlu vytvorili pozitívny vzťah.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dalibor Rakoczy (@pantymian)

thetolerantcook 

Kristína Suchánková, ktorá sa na sociálnych sieťach prezentuje pod menom thetolerantcook, je príkladom toho, že cesta ku kuchárskemu umeniu môže byť plná prekvapení. Varenie ju nikdy nelákalo a jej prvé pokusy v kuchyni často končili katastrofou. 

Neskôr, po svadbe a príchode dieťaťa zistila, že život sa zmenil a s ním aj jej pohľad na varenie. Ako matka na materskej dovolenke, žijúca na dedine neďaleko Bratislavy, sa ocitla pred obmedzenými možnosťami stravovania – medzi donáškou pizze a poľským kuraťom z denného menu. To ju priviedlo k myšlienke, že možno skutočne platí, čo hovorí známy potkan z filmu Ratatouille, že variť môže každý. Začala si teda vyhľadávať recepty a experimentovať v kuchyni.

S narastajúcim počtom návštev zistila, že mnohí jej priatelia a rodina majú rôzne potravinové intolerancie, alergie alebo sa rozhodli pre vegetariánsky či vegánsky spôsob stravovania. Kristína čelila výzve pripraviť jedlá, ktoré by vyhovovali všetkým. Namiesto toho, aby sa vzdala, začala hľadať a tvoriť recepty, ktoré by vyhovovali rôznym diétam. Tak sa neplánovane stala „tolerantnou kuchárkou“, ako sama seba nazýva.

Pod menom thetolerantcook sa rozhodla svoje skúsenosti a recepty zdieľať s ostatnými. Založila blog, na ktorom pravidelne uverejňuje recepty vhodné pre ľudí s rôznymi stravovacími obmedzeniami. Dlho bola známa tým, že na väčšine svojich fotiek sedela za stolom, a tak si nedávno založila aj podcast s názvom Za Stolom, ktorý sa venuje zdravej strave.

cojebratislava

Daniel Ferenc, známy pod pseudonymom Čoje, je jednou z najvýraznejších postáv bratislavskej gastroscény. Meno Čoje, ktoré pôvodne vzniklo ako názov pre jeho komunitu na blogu, dnes rezonuje medzi všetkými, ktorí vyhľadávajú kvalitné a rozmanité gastronomické zážitky. Jeho recenzie gastronomických prevádzok v hlavnom meste rýchlo získali popularitu medzi miestnymi obyvateľmi, ktorí oceňujú jeho schopnosť vyzdvihnúť to najlepšie, čo bratislavská gastronómia ponúka.

Čoje je známy najmä svojím pozitívnym prístupom. Namiesto kritiky sa zameriava na vyzdvihovanie tých najlepších vlastností podnikov, ktoré navštívi. Vždy však upozorňuje, že jeho dobrá skúsenosť nemusí byť rovnaká pre každého, čo svedčí o jeho zodpovednom prístupe k recenzovaniu.

Daniel nezostal len pri recenziách a tipoch na Instagrame – jeho záujem o gastronómiu ho priviedol aj k založeniu podcastu s názvom Podgast by Čoje. Počuť v ňom môžete zaujímavých hostí zo slovenskej aj českej gastroscény, ale aj známe osobnosti, ktoré majú čo povedať o jedle.

V súčasnosti sa zameriava aj na tvorbu zaujímavých reelsiek s názvom Čoje všetko najlepšie, v ktorých vedie rozhovory so známymi osobnosťami o ich obľúbených podnikoch. Tieto videá prinášajú autentické a inšpiratívne odporúčania pre všetkých, ktorí hľadajú kvalitné gastronomické zážitky.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Čojenko (@cojebratislava)

cilizrut

Čiližrút, vlastným menom Michal Ondriš, je vášnivým propagátorom gastronómie. Jeho profil je plný zaujímavých informácií a postrehov zo sveta gastronómie, s dôrazom na reštaurácie, kaviarne, bary a vinárne na Slovensku. Aj keď sa Mišo nevenuje gastronómii profesionálne, má za sebou bohaté skúsenosti z rôznych kuchýň a pozícií, ktoré zastával nielen doma, ale aj v zahraničí. Okrem práce v kuchyniach, strávil nejaký čas aj v hoteloch a reštauráciách, čo mu poskytlo jedinečný pohľad na celý gastronomický proces.

Gastro a všetko, čo s ním súvisí, je pre Miša veľkou srdcovou záležitosťou a koníčkom. Neustále sleduje najnovšie trendy, spoznáva malých farmárov, dodávateľov a producentov, a ochutnáva nové aj osvedčené koncepty. Svoje zážitky a poznatky z týchto gastronomických dobrodružstiev rád zdieľa so svojimi sledovateľmi, čím prispieva k zvýšeniu povedomia o kvalitnej gastronómii na Slovensku.

Nedávno rozbehol aj unikátnu službu pod názvom Foodie Events, ktorá na Slovensku nemá konkurenciu. V spolupráci so svojím kamarátom Dávidom organizujú zážitkové gastronomické výlety, ktoré účastníkov zavedú nielen na tie najlepšie miesta v rámci Slovenska, ale aj do zahraničia. Spolu vytvárajú nezabudnuteľné zážitky pre všetkých milovníkov dobrého jedla, ktorí chcú objaviť viac než len tradičné reštauračné zážitky.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

mkordos

Michal Kordoš je jednou z výrazných osobností slovenskej gastroscény, hoci sám nepracuje v tradičných reštauráciách. Jeho talent a vášeň pre varenie ho priviedli až do jednej z najprestížnejších reštaurácií na svete – Noma, kde absolvoval stáž a získal cenné skúsenosti, ktoré mu priniesli uznanie na zahraničnej aj domácej pôde.

Michal ponúka unikátne služby. Ak si chcete dopriať gastronomický zážitok v pohodlí svojho domova, môžete si ho zavolať a on vám navarí priamo u vás doma. A ako bonus po sebe všetko uprace, takže si môžete vychutnať zážitok úplne bez starostí.

Okrem toho, že vám pripraví catering a poradí pri tvorbe a optimalizácii receptúr, venuje sa tiež benefičným pop-up večeriam, kde celý výťažok venuje na dobrú vec. Tieto udalosti sú mimoriadne obľúbené a už piaty rok spájajú tých najlepších kuchárov na Slovensku. Každý rok vyberie konkrétnu tému, ktorú spolu s kolegami pretvoria na jedinečný zážitok.

Jeho prístup k jedlu je plný úcty a dôrazu na sezónnosť, pričom sa snaží maximálne využiť všetky suroviny. Na jeho Instagrame nájdete množstvo inšpiratívnych receptov, ktoré si môžete vyskúšať aj u seba doma. 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Kordoš (@mkordos)

p.sekerka 

Pavol Sekerka, známy ako jeden z najlepších kuchárov na Slovensku, si svoje renomé vybudoval v zahraničí, kde pracoval v prestížnej michelinskej reštaurácii Ze Kitchen Galerie v Paríži. Tu nielenže pôsobil ako šéfkuchár, ale mal na starosti aj vedenie workshopov. Tie poskytovali návštevníkom možnosť nahliadnuť do zákulisia michelinskej reštaurácie a vidieť, ako takáto kuchyňa funguje. Práve tieto skúsenosti ho inšpirovali k tomu, čo robí dnes na Slovensku.

Po návrate na Slovensko sa Pavol spolu so svojou manželkou Luciou Hô-Chí rozhodli zúročiť svoje skúsenosti a začali organizovať vlastné kulinárske workshopy. Na nich učí nielen ako variť, ale tiež zdieľa svoje dlhoročné know-how, pričom kladie dôraz na spôsob, akým by ľudia mali nad jedlom premýšľať, a kde ho získavať. Sezónnosť surovín je pre neho kľúčová, a preto počas workshopov predstavujú aj slovenských lokálnych chovateľov a pestovateľov. Účastníci workshopov tak majú možnosť vidieť, odkiaľ ich suroviny pochádzajú, následne ich pripraviť a spoločne degustovať.

Palo je aktívny aj na svojom Instagrame, kde zdieľa zaujímavé a inšpiratívne recepty, ktoré si jeho sledovatelia môžu ľahko vyskúšať doma. Jeho práca je nielen o varení, ale aj o šírení lásky k jedlu, jeho pôvodu a správnemu prístupu k surovinám.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Palo Hô-Chí Sekerka (@p.sekerka)

hitjezdravozit

Patrícia Molnárová Turinčinová, známa pod menom hitjezdravozit, je histaminičkou od roku 2015. Svoj blog založila už dva mesiace po diagnostikovaní tejto intolerancie, keď si uvedomila, že o histamínovej intolerancii (HIT) je veľmi málo dostupných informácií. Vďaka svojmu predchádzajúcemu záujmu o cukrárstvo mala k pečeniu a vareniu vždy blízko, čo ju inšpirovalo k tomu, aby na blogu zdieľala svoje skúsenosti, vytvárala nové recepty a možno tým pomohla aj ostatným, ktorí čelia podobným výzvam.

Patrícia je veľkou zástankyňou zdravej, pestrej a vyváženej stravy. Dbá na výber kvalitných surovín a správnej kombinácii potravín, čo sa odráža aj na jej blogu. V roku 2018 vydala svoju prvú knihu s názvom HIT je zdravo žiť – Môj život s histamínovou intoleranciou, ktorá ponúka osobný pohľad na život s touto diagnózou. V roku 2020 nasledovala druhá kniha Tradičné Vianoce takmer bez alergénov, ktorá je zameraná na histaminikov a ľudí, ktorí hľadajú spôsoby, ako si vychutnať tradičné sviatky s ohľadom na svoje stravovacie obmedzenia

Tieto knihy sú prínosom nielen pre tých, ktorí trpia histamínovou intoleranciou, ale aj pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. Patrícia pokračuje v svojej misii zdieľať poznatky, recepty a rady, aby pomohla iným histaminikom žiť zdravo a plnohodnotne aj napriek ich potravinovým obmedzeniam.

surovadcerka 

Nikoleta Kováč Kešelák, známa ako Surová dcérka, je výraznou postavou slovenskej foodblogerskej scény a je významnou influencerkou, ktorá sa venuje propagácii vegánskeho životného štýlu. Jej kariéra začala v období, keď s mamou viedla blog Raw Mother and Daughter, zameraný na surovú stravu. Práve táto skúsenosť jej priniesla prezývku „surová“.

Od októbra 2013 je Nikoleta vegánkou, a hoci začala s raw stravou, dnes sa zameriava na širšiu paletu vegánskeho jedla. Svojim fanúšikom ponúka nielen rastlinné recepty, ale aj kozmetiku netestovanú na zvieratách a rôzne etické témy spojené s vegánstvom. Nikoleta je tiež autorkou troch úspešných kníh s názvom Slovegán, v ktorých premieňa tradičné slovenské recepty do vegánskej podoby, čím prináša nový rozmer tradičnej kuchyne pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravšie.

Na jej blogu, YouTube kanáli, Instagrame a TikToku môžete nájsť množstvo inšpiratívnych receptov, z ktorých sú mnohé vytvorené v spolupráci s jej mamou, ktorá je expertkou na sladké jedlá. Nikoleta sa špecializuje na experimenty s ázijskou kuchyňou a je zdatná v komunikácii o vegánskom životnom štýle. Ak vás zaujíma vegánstvo, určite by ste nemali prehliadnuť jej videá, kde nájdete rôzne témy od receptov až po diskusie o etike a udržateľnosti.

andystech

Andrea Štěchová, známa ako Andy Štech, je slovenská influencerka, ktorá sa aktívne venuje propagácii zdravého životného štýlu. Svojich fanúšikov na Instagrame a YouTube vedie k vytvoreniu pozitívneho vzťahu k jedlu a pohybu. Andy zdôrazňuje myšlienku slobody v jedle, učí ľudí, že môžu jesť veľa a aj sladké jedlá, pokiaľ dokážu správne rozložiť kalórie a nájsť rovnováhu medzi stravou a pohybom.

Na svojich platformách zdieľa rôzne zdravé tipy a recepty, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné. Jej prístup k zdravému životnému štýlu je osviežujúco uvoľnený a realistický, čo inšpiruje mnoho ľudí k tomu, aby sa o svoje zdravie starali bez zbytočného stresu.

Okrem toho ponúka službu HerHero, kde poskytuje praktické tipy na zostavenie jedálnička a rady, ako byť fit bez toho, aby sa človek zbláznil zo striktných diét či náročných tréningov. Jej filozofia je postavená na rovnováhe a udržateľnosti, vďaka čomu si získala srdcia mnohých ľudí, ktorí chcú mať zdravší životný štýl bez extrémov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andy Štěch | Nutrition coach (@andy.stech)

Zdroje