Prísť s niečím novým a kreatívnym vyžaduje veľkú dávku inšpirácie často aj z rôznych kútov sveta. Preto vám v tomto článku prinášame 5 úplne odlišných dizajnérok a dizajnérov, ktorí momentálne inšpirujú nás. 

Luxusný suvenír – Olivia Cleary

Olivia Cleary je dizajnérka, ktorá do luxusnej módy priniesla nový vietor. Dlhú dobu bolo jej veľkým snom stať sa architektkou a po vyštudovaní univerzity sa v tomto odbore plánovala aj zamestnať. Plány jej však prekazila pandémia covidu. Nepodarilo sa jej vo svojom odbore zamestnať, začala preto podnikať v dekorovaní eventov. 

Neprešlo veľa času a Olivia sa rozhodla spojiť svoje dve vášne – architektúru a módu. Takto vznikla značka The Clearly Collective. Najskôr sa pracovalo s prototypmi šiat, na ktorých bol print obľúbeného baru Olivie, no kvôli produkcii sa rozhodla pre jednoduchšiu verziu produktu – šatku. 

Ľudia vedia oceniť, keď je kúsok kvalitne vyrobený a ešte viac si ho vážia, ak rozpráva príbeh. Šatky z dielne The Clearly Collective majú na sebe minimalistickú grafiku miest a budov, ktoré sú typické pre mestá, štáty alebo ľudí a stali sa tak aj veľmi vkusným, luxusným a praktickým suvenírom. 

Šatky od Olivia Cleary Šatky od Olivia Cleary

Zdroj: https://www.theclearlycollective.com/

Súď knihu podľa obalu – Elisha Zepeda 

Elisha Zepeda pracoval popri štúdiu ako predavač v kníhkupectve. Nezaujímal ho iba obsah kníh, to, čo ho na nich najviac lákalo, bol ich obal. Rád sa inšpiroval grafikou na obaloch a veľmi ho zaujímali aj reakcie zákazníkov na rôzne grafické spracovania knižných obalov. Ľahko sa vraví, že nemáme súdiť knihu podľa obalu, ale podľa Elisha predáva najmä obal.

Sám Elisha sa začal venovať tvorbe grafiky a svoju tvorbu začal dokumentovať na sociálnych sieťach. Momentálne pracuje hlavne ako grafik knižných obalov a nižšie môžete vidieť nejaké z jeho výtvorov. Sledovať ho môžete tiež na jeho Instagrame.

Obálka knihy od Elisha Zepeda Obálka knihy od Elisha Zepeda Obálka knihy od Elisha Zepeda

Zdroj: https://www.elishazepeda.com/books

Nie je minimalizmus ako minimalizmus – Jack Chitty 

Jack Chitty je grafický dizajnér z Veľkej Británie, ktorý dokumentuje svoju tvorbu na sociálnych médiách a šíri tak svoje know how. Venuje sa hlavne re-brandingu a tvorbe identity značiek. Jeho tvorba sa vyznačuje minimalizmom s občasným použitím výrazných farieb. Určite sa ho oplatí sledovať na Instagrame, kde vo forme reels ukazuje celý proces svojej tvorby.

Grafická práca Jack Chitty

Mini muži na ihrisku – Werner Bronkhorst 

Werner Bronkhorst je súčasný austrálsky umelec z Južnej Afriky, ktorého charakterizujú jeho dva hlavné typy diel. Prvým je abstraktné, často 3D vymodelované pozadie, na ktoré následne detailne maľuje miniatúrne postavy.

Druhým typom sú autá realisticky nakreslené uhlíkom  na plátno, ktoré nakoniec Werner popíše 3D pastou. Jeho diela sú originálnym prepojením 3D štruktúry hutnej farby a do detailov prepracovanými miniatúrnymi prvkami, ktoré si človek na prvý pohľad ani nevšimne. Pozrite si tiež jeho Instagram.

Obraz auta s nápisom Drive me crazy od Werner Bronkhorst Miniátury tenistov od Werner Bronkhorst

Zdroj: https://wernerbronkhorst.com/

Koláž s posýpkou kúltúry – Tadanori Yokoo

Tadanori Yokoo je japonský grafický dizajnér, ilustrátor a maliar, ktorý sa vo svojich posteroch snaží komunikovať rôzne výzvy a problémy, ktorým čelí predovšetkým japonská kultúra. Jeho štýl je význačný psychadelickými prvkami, využíva pestrú paletu farieb, akú môžeme pozorovať aj v americkom Pop Arte, a v mnohých dielach využíva aj techniku koláže. Počas svojej kariéry Tadanori pracoval na posteroch a album coveroch rôznych hviezd, medzi ktoré patrili aj The Beatles.

Plagát od Tadanori Yokoo Plagát od Tadanori Yokoo Plagát od Tadanori Yokoo

Zdroj: https://www.artnet.com/artists/tadanori-yokoo/