Na Facebooku mažeme správy úplne bežne. Najmä vtedy, keď omylom odošleme správu, ktorú sme pôvodne poslať nechceli alebo urobíme gramatickú chybu, či preklep. Niekedy však vymazávame aj celé konverzácie, najmä kvôli zachovaniu poriadku v čete alebo preto, že niektoré správy už jednoducho nechceme mať v našom rozhraní. Avšak, čo robiť, ak zmeníme názor alebo náhodou vymažeme dôležitú konverzáciu? Môžeme ju ešte niekedy získať späť?

Vymazané správy sú naozaj vymazané

Žiaľ, na Facebooku platí pravidlo, že vymazané správy sú skutočne naveky vymazané. Keď odstránite správu alebo konverzáciu, Facebook ju odstráni z vášho účtu a už ju nemôžete priamo obnoviť. Preto je dobré si vždy dvakrát premyslieť, či správu naozaj chceme vymazať.

Záložné riešenia

Existuje však niekoľko možností, ktoré môžete skúsiť, ak naozaj potrebujete získať späť vymazané správy:

  1. Kópie z e-mailu: Ak máte zapnuté e-mailové notifikácie pre Facebook, niektoré správy alebo ich časti môžu byť uložené vo vašej e-mailovej schránke. Skontrolujte svoj e-mail, či tam nenájdete relevantné správy.
  2. Kontaktovanie príjemcu správy: Ak ste správu či konverzáciu vymazali iba vy, ale príjemca ju ešte má, môžete ho požiadať, aby vám preposlal alebo skopíroval obsah konverzácie. Toto je najjednoduchší spôsob, ako získať späť dôležité informácie, ktoré ste vymazali.
  3. Archív správ: Niekedy ľudia zamieňajú archiváciu správ s ich vymazaním. Ak ste správu iba archivovali, môžete ju nájsť v archíve správ v Messengeri. Stačí prejsť na Messenger, kliknúť na tri bodky a vybrať možnosť „Archivované“.

Myslite dopredu

Keďže priama obnova vymazaných správ na Facebooku nie je možná, odporúčame tieto 3 preventívne opatrenia:

  • Zálohujte: Pravidelne sťahujte svoje dáta z Facebooku, aby ste mali k dispozícii záložné kópie svojich správ. Alebo minimálne predtým, ako sa chystáte niečo vymazať. V nastaveniach vášho účtu nájdite možnosť „Vaše informácie“ a následne „Stiahnutie svojich informácií“. Tu si môžete zvoliť rozsah dát a typy informácií, ktoré chcete stiahnuť, vrátane správ. Avšak, ak boli správy už raz vymazané pred vytvorením tohto záložného súboru, nebudú súčasťou stiahnutých dát.
  • Ukladajte: Ak máte dôležité správy, ktoré by ste nechceli stratiť, uložte si ich obsah do textového súboru na svojom počítači alebo na iné bezpečné miesto.
  • Zvažujte: Pred tým, než vymažete správu alebo konverzáciu, dobre si premyslite, či ju naozaj nebudete potrebovať.

Záver

Hoci je obnova vymazaných správ na Facebooku zložitá a často nemožná, existujú niektoré nepriame možnosti obnovenia, ktoré môžete vyskúšať. Najdôležitejšie je však myslieť dopredu a pravidelne zálohovať svoje dáta. Ak sa budete riadiť týmito odporúčaniami, minimalizujete tak riziko straty dôležitých správ a informácií.

Zdroje