Ako sa obliecť na pohovor by mala byť jedna z prvých otázok, na ktorú by si potenciálny zamestnanec mal pri príprave na pohovor odpovedať. Prvý dojem hrá totiž obrovskú rolu.

Sedím na recepcii už viac ako 5 rokov, a tak mám perfektný prehľad o každom, kto vstúpi do firmy. Okrem pozdravu a občasného úsmevu však človeka skutočne spoznáme až po pohovore, prípadne neskôr. Prvý dojem si ale na uchádzača, klienta či dodávateľa vytvoríme do pár sekúnd. Nie je to povrchné. Je to úplne normálne. Ľudský mozog takto, jednoducho, funguje.

Článok som pôvodne napísala v roku 2019.

Firemný dress code

Bežnou súčasťou prípravy na pohovor je zisťovanie si informácií o firme, do ktorej sa hlásite. Čo presne robí, akých má klientov, akí ľudia jej šéfujú.

Vhodné je aj zistiť si, ako sa ľudia vo firme obliekajú, čo majú radi a či dokážete zapadnúť do tímu. Stačí navštíviť niektorý z profilov firmy na sociálnych sieťach alebo trošku „stalkovať” zamestnancov. Takto veľmi ľahko odhalíte dress code a kultúru danej firmy. Môžete tak zistiť, či tam naozaj chcete tráviť tretinu svojho denného času a následne aj to, čo si obliecť na pohovor.

Dress code je dôležitý najmä pre firmy, ktoré majú veľa zamestnancov a klientov očakávajúcich určitý štandard. Týka sa aj firiem a organizácií, ktoré sú pod drobnohľadom médií. Prípadne konkrétnej pozície – napríklad PR manažér/ka, hovorca či hovorkyňa, ktorí sa môžu kedykoľvek objaviť aj pred televíznou obrazovkou alebo na tlačovej konferencii.

Tri dôvody, prečo má firma dress code

Rozlišujeme tri hlavné dôvody, prečo má firma stanovený dress code a prečo ho dodržiavať:

  • Prvým je pocit splynutia s prostredím a vyjadrenie lojality voči firme. Ak tam chceme pracovať, prispôsobujeme jej aj svoje správanie a obliekanie.
  • Druhým je reprezentovanie firmy a jej kultúry. Všetci zamestnanci sú reprezentantmi svojich zamestnávateľov a mali by na to myslieť. Firma má aj vďaka nim pôsobiť voči verejnosti komplexne a solídne. Klientom a partnerom tým dávame najavo, že si ich vážime.
  • Tretím dôvodom je očakávanie prostredia, kam prichádzame, kde je nastavená istá úroveň obliekania a my by sme ju mali rešpektovať. Alebo tiež očakávania klienta, ktoré by sme mali naplniť.

Hovorím o prvotnej predstave o danej profesii. Keď ideme k programátorom, očakávame veľmi casual svetre a pohodlné topánky.

Keď ideme ku kreatívcom v marketingovej agentúre, očakávame originálne outfity.

A keď ideme do právnickej kancelárie, vieme, že môžeme čakať na mieru šitý oblek a šnurovacie topánky. Ak by to bolo opačne, pravdepodobne sa niekde stala chyba.

Dodržiavanie dress codu však neznamená, že budeme všetci vo firme vyzerať rovnako. Sú to pravidlá, ktoré vôbec nezohľadňujú sezónne trendy alebo osobný vkus. To všetko je na nás.

Muž v tmavom saku upravujúci si hnedú kravatu

Zdroj: Photo by Ben Rosett on Unsplash

Farba oblečenia na pracovný pohovor

O psychológii farieb sa už popísalo veľa. Farby majú vplyv na to, ako sa cítime, ale aj ako pôsobíme na ostatných.

Najideálnejšia farba je tmavomodrá. Nás môže upokojiť a u ostatných vzbudzuje spoľahlivosť a stabilitu. A to je presne to, čo potenciálny zamestnávateľ očakáva.

Podobne funguje aj čierna a tmavosivá.

Ako sa obliecť na pohovor do digitálnej agentúry?

Vo Visibility dress code daný nemáme. A zatiaľ nenastala situácia, ktorá by nás nútila to zmeniť. Vo svete reklamných, marketingových a digitálnych agentúr sa cení originalita. Kreatívca, grafika či fotografa spoznáte na prvý pohľad.

Pri business konzultantoch je dress code o niečo striktnejší. Stretávajú sa s reprezentantmi a majiteľmi rôznych spoločností. Môžu to byť malé e-shopy, medzinárodné výrobné firmy, ale aj veľké banky. Ak majú naplánované pracovné stretnutie, zvyčajne ich v office stretnete v obleku či slušných nohaviciach so sakom.

Na pohovore do agentúry typu Visibility sa nebojte vyjadriť svoju individualitu. Odporúča sa obliecť vždy o kúsok lepšie ako väčšina zamestnancov. A najmä adekvátne pozícii, ktorú chcete dosiahnuť.

Vždy sa ale snažte zostať sami sebou. Lebo nesúlad toho, čo vravíte s tým, čo vyžarujete, sa dá odhaliť veľmi ľahko.

 

Mladá žena v zelenom roláku s plyšovou bundou s veľkými kvetmi a ružovou čiapkou

Photo by Laura D Vargas on Unsplash

Ako sa obliecť na online pohovor?

V posledných rokoch sa zmenil spôsob práce aj pohovorov a na prvé kolo vás často vôbec nezavolajú do firmy. 

Možno je domáce prostredie výhodou. Človek sa cíti komfortne a sebaisto. Ale aj keď na home-office trávime dni v teplákových súpravách, na pohovor sa to nehodí. Online pohovor je z tohto pohľadu úplne rovnaký ako ten osobný vo firme, a preto sa naň treba pripraviť rovnako. Minimálne od pása nahor.

Nebudem vám teraz radiť, čo presne si obliecť, ale zoznam „čo si neobliecť”, vám rada posuniem.

Ženy, pri pohovore sa vyhnite:

  • príliš krátkym sukniam,
  • príliš hlbokým výstrihom,
  • transparentným materiálom,
  • jednoducho všetkému, čo pôsobí vulgárne a lacno.

Muži, prosím, neoblečte si:

  • šortky,
  • tričko s nevhodným vtipom,
  • cyklistický, futbalový alebo hocijaký športový úbor, či dokonca dres,
  • sandále, šľapky (muži by mali nosiť v pracovnom prostredí vždy uzavreté topánky),
  • hocičo neopraté.

Žena v saku za dreveným stolov v kancelárii na online calle

Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Čo si obliecť na pohovor v lete?

Keď rozmýšľate, čo si obliecť na pohovor v lete, neodporúčala by som hlboké výstrihy a príliš krátke šortky a sukne.

Dopredu si tiež overte, v akej budove sa firma nachádza. Disponujú v office klímou? Treba myslieť na teplotný rozdiel. Vonku môže byť 34 stupňov, ale v niektorých firmách vie byť klíma pustená aj na 22 stupňov. 

V tom prípade sa vám zíde ľahký svetrík, ktorý si prehodíte cez ramienkové tričko alebo ľahkú blúzku.

Pre mužov si odporúčam na pohovor v lete obliecť košeľu a nohavice z ľanových materiálov, prípadne v kombinácii ľan a bavlna. Sú vzdušné, príjemných farieb a v súčasnosti aj veľmi trendy.

Určite tiež nezabudnite na deodorant.

Čo si obliecť na pohovor v zime?

Ak sa chystáte na pohovor v zime, obliecť by ste si určite mali niečo elegantné. Odpustite si snehule či lyžiarsku kombinézu. 🙂

Vkusne môže pôsobiť blúzka či košeľa s kvalitným svetrom z jemnej vlny.

Špeciálny tip: Určite si nezabudnite očistiť topánky, ktoré v zime občas dostanú zabrať od soli a plačkanice.

Držím palce na najbližšom pohovore. 🙂