Slnko, more, bezstarostné dni. Strih. Kalendár, meetingy, požiadavky od kolegov, čo sa zatiaľ nazhromaždili. Pre mnohých z nás môže byť návrat z dovolenky ťažký a môže vyvolať tzv. podovolenkovú depresiu. Ako zvládnuť tento prechod a opäť sa dostať do pracovného režimu? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu prekonať toto náročné obdobie.

1. Plánujte návrat

Jedným z najlepších spôsobov, ako zvládnuť návrat z dovolenky, je plánovať ho vopred. Ak je to možné, naplánujte si návrat na víkend alebo aspoň na deň pred nástupom do práce. Týmto spôsobom budete mať čas na aklimatizáciu, vybalenie kufrov a zorganizovanie svojho života predtým, ako sa vrhnete späť do pracovného kolotoča.

Lietadlo na letisku

Photo by Anna Gru on Unsplash 

2. Choďte na to zvoľna

Nemusíte sa hneď vrhnúť do všetkých pracovných úloh naraz. Pokúste sa svoj návrat naplánovať tak, aby ste prvé dni mali na programe len tie najdôležitejšie úlohy. Postupne sa dostávajte do pracovného tempa a nepreťažujte sa. Týmto spôsobom sa vyhnete pocitu preťaženia a podovolenkovej depresii.

3. Zachovajte si dovolenkový rytmus

Aj keď ste späť v práci, skúste si udržať niektoré zvyky, ktoré ste si osvojili počas dovolenky. Ak ste si napríklad zvykli ráno zacvičiť alebo večer relaxovať pri knihe, pokračujte v tom aj po návrate. Dať si ľadovú kávu alebo obľúbené dovolenkové jedlo môže pomôcť tiež. Tieto malé momenty vám pomôžu udržať si dovolenkový pocit pohody a zvládnuť prechod do pracovného režimu.

Šálka s espressom a zmrzlinou

Photo by Ross Parmly on Unsplash

4. Upravte si pracovné prostredie

Návrat z dovolenky je ideálny čas na malý refresh pracovného prostredia. Upravte si svoj pracovný stôl, pridajte naň niečo nové a inšpiratívne, čo vám pripomenie vašu dovolenku. Možno to bude fotka či mušla z pláže alebo nový kvetináč. Tieto malé zmeny vám môžu spríjemniť návrat do práce. Ja si napríklad vždy spravím nejakú peknú fotografiu, ktorú si potom nastavím ako tapetu na mobile a notebooku.

5. Buďte aktívni

Fyzická aktivita je skvelým spôsobom, ako zvládnuť stres a zlepšiť si náladu. To je všeobecne známy fakt. Po návrate z dovolenky sa zapojte do nejakej športovej aktivity, či už ide o beh, plávanie, alebo len prechádzku v prírode. Fyzická aktivita vám pomôže zbaviť sa napätia a zlepšiť psychickú pohodu. A to nielen po dovolenke.

6. Plánujte ďalšiu dovolenku

Jedným z najlepších spôsobov, ako prekonať podovolenkovú depresiu, je mať sa na čo tešiť. Začnite plánovať svoju ďalšiu dovolenku, aj keď len krátky víkendový výlet. Jeseň je na tieto krátke tripy ideálna.

Nafukovacia farebná lopta v bazéne

Photo by Raphaël Biscaldi on Unsplash

7. Spojte sa s priateľmi a rodinou

Po návrate z dovolenky sa stretnite s priateľmi a rodinou. Rozdajte magnetky, podeľte sa o svoje zážitky a fotky. Tieto stretnutia vám pomôžu udržať si pozitívnu náladu a zároveň vás jemne vrátia späť do každodenného života.

8. Stanovte si nové ciele

Návrat z dovolenky je skvelým časom na nastavenie si nových cieľov a plánov. Zamyslite sa nad tým, čo by ste chceli dosiahnuť v práci alebo v osobnom živote. Stanovenie nových cieľov vám môže pomôcť udržať si motiváciu a smerovať svoju energiu pozitívnym smerom a nezostať zaseknutí len v príjemných spomienkach.

9. Spravte si dovolenku doma

Počas leta a skorej jesene sa organizuje množstvo krásnych podujatí aj v našich mestách. Navštívte letné kino, koncert lokálnej kapely alebo farmárske trhy. Možno vo vašom okolí otvorili novú zmrzlináreň či pizzériu, kde ste ešte neboli. Alebo zájdite na kúpalisko. Skúste sa občas stať turistom aj vo vlastnom meste. 

Ľudia na lehátkach pred letným kinom

Photo Zhifei Zhou on Unsplash

10. Buďte k sebe trpezliví

A nakoniec: buďte k sebe trpezliví. Návrat z dovolenky môže byť náročný a je normálne, že sa necítite hneď extra motivovaní a nadšení z práce. Doprajte si čas a priestor na aklimatizáciu a postupne sa určite dostanete späť do pracovného tempa.