Chcete zistiť, kto vás sleduje na Facebooku? Dnes, kedy sú osobné údaje vzácnou komoditou, sa to úplne nedá. Napriek tomu jestvuje pár nastavení, ktoré vám pomôžu mať svoje konto na Facebooku pod kontrolou.

Dá sa zistiť, kto ma sleduje na Facebooku? 

Ak patríte ku generácii mileniálov, určite si pamätáte funkcie, ktoré umožňovali nielen vidieť, kto a ako vás sleduje, ale aj všetky prepojenia či spoločné fotky rôznych ľudí aj s ich označením. 

Dnes na Facebooku neexistuje ani funkcia, ktorá by umožnila vidieť, kto konkrétne si prezeral váš profil. Napriek tomu existuje niekoľko spôsobov, ako získať určitý prehľad o aktivitách okolo vášho profilu:

  1. Počet priateľov a sledovateľov: Skontrolujte si počet priateľov a sledovateľov. Ak sa tieto čísla menia, môže to naznačovať, že niekto nový vás začal sledovať alebo naopak.
  2. Interakcie na príspevkoch: Ak niekto často lajkuje, komentuje alebo zdieľa vaše príspevky, je pravdepodobné, že váš profil navštevuje často. 
  3. Žiadosti o priateľstvo: Ak dostávate žiadosti o priateľstvo od ľudí, ktorých nepoznáte, môže to byť znak, že si váš profil prezerajú. Všeobecná rada znie: Nepridávajte si osoby, ktoré nepoznáte.
  4. Príbehy (Stories): V prípade, že zverejníte príbeh, môžete vidieť, kto si ho pozrel. Týmto spôsobom môžete zistiť, kto má záujem o váš obsah. Ak sa medzi sledovateľmi vašich príbehov opakuje osoba, ktorú nepoznáte alebo ktorú nemáte medzi svojimi priateľmi, je na čase spozornieť.

Ak sa vám to zdá málo a už sa na Facebooku necítite bezpečne, svoj účet môžete, jednoducho, zrušiť. Minulý rok k tomu moji kolegovia spísali návod Ako si zrušiť účet na Facebooku.

Aplikácia na zistenie sledovania na Facebooku

Je dôležité si uvedomiť, že ochrana súkromia je prioritou Facebooku, a preto neposkytuje priamy prístup k informáciám o návštevníkoch vášho profilu. Neexistuje preto žiadna aplikácia, ktorá by vám to povedala. Aj keď sa tak niektoré tvária. 

Na komunikáciu s priateľmi môžete využívať aj iné chatovacie platformy a aplikácie.

Avšak, ak si chcete zabezpečiť svoje súkromie na Facebooku, môžete si skontrolovať a upraviť nastavenie súkromia vo svojom profile. Existuje na to niekoľko postupov a funkcií.

Ako si vybrať, kto ma môže sledovať na Facebooku? 

Keď vás niekto sleduje, znamená to, že sa vaše príspevky môžu zobraziť v jeho kanáli. Keď sa s niekým stanete priateľmi na Facebooku, automaticky vás začne sledovať. Taktiež môžete umožniť ľuďom, ktorí nie sú vašimi priateľmi, aby vás sledovali.

V tomto postupe si viete nastaviť, kto vás môže sledovať – či už to budú priatelia, alebo si nastavíte verejný účet. 

Postup na počítači: 

  1. Kliknite na svoju profilovú fotku vpravo hore na Facebooku.
  2. Vyberte možnosť Nastavenia a súkromie, potom ťuknite na Nastavenia.
  3. Kliknite na Sledovatelia a verejný obsah na ľavom paneli.
  4. Vyberte Priatelia alebo Verejné vedľa možnosti Kto ma môže sledovať.

Postup na mobilnom zariadení:

Tento postup je úplne rovnaký ako na počítači. Jediným rozdielom je umiestnenie profilovej fotky – tá sa nachádza na mobilnom Facebooku vpravo dole.

Zdroj