Odchod zo zamestnania je dôležitým míľnikom v živote každého zamestnanca. Bez ohľadu na to, či ide o ďalší krok vo vašej kariére, zmenu oblasti práce alebo len novú životnú etapu, je dôležité sa rozlúčiť s kolegami a nadriadenými dôstojne a profesionálne. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je napísať rozlúčkový e-mail, ktorý vyjadrí vďačnosť, uznanie a prianie úspešnej spolupráce aj do budúcnosti. 

Napísať e-mail na rozlúčku môže byť pre mnohých veľkou výzvou. Ako pomôcka pri písaní vám môže poslúžiť 8 tipov a princípov, na ktoré netreba zabudnúť.

1. Začnite s pozitívnymi spomienkami

Spomeňte si na všetky pozitívne a úsmevné spomienky a zážitky so svojimi kolegami a kolegyňami, ktoré ste zažili počas pôsobenia vo firme. 

„Spomínam si na všetky tie úžasné chvíle, ktoré sme spolu zažili, a som vďačný/á za každú z nich.“

2. Nešetrite úctou a vďakou

Vyjadrite úctu vašim nadriadeným a kolegom/kolegyniam za spoluprácu a spoločne strávený čas počas vášho pôsobenia vo firme.

„Chcel/a by som sa úprimne poďakovať vám všetkým za vašu podporu, vzdelávanie a priateľstvo počas môjho pôsobenia v tejto firme.“

3. Spomeňte vaše úspechy

Myslite na to, že radosť z úspechov zdieľate spolu s kolegami a vedením vašej firmy. Preto je vhodné, aby ste tieto úspechy spomenuli aj v rozlúčkovom e-maile.

„Som hrdý/á na všetky úspechy, ktoré sme dosiahli ako tím, a na všetky prekážky, ktoré sme spoločne prekonali.“

4. Podeľte sa o svoje plány

Mnoho rozlúčkových e-mailov je napísaných všeobecne, až neosobne. Pokiaľ to považujete za vhodné, zakomponujte do e-mailu vaše plány do budúcnosti. Je už len na vás, či už ohľadom kariéry, alebo osobného života.

„Aj keď odchádzam, teším sa na nové výzvy a príležitosti, ktoré ma čakajú v mojej ďalšej kariére.“

5. Nechajte si otvorené dvere pre opätovnú spoluprácu

Ak je to možné a vhodné, zdôraznite záujem a budúcu možnú opätovnú spoluprácu.

„Verím, že naše cesty sa ešte niekedy znovu stretnú, a že budem mať príležitosť spolupracovať s niektorými z vás.“

6. Prečítajte si e-mail viackrát

Pred odoslaním rozlúčkového e-mailu si ho prečítajte viackrát, aby ste si boli istí, že tam nemáte gramatické chyby, a že je napísaný zrozumiteľne.

7. Zanechajte kontakt pre budúcu komunikáciu

Ak máte v záujme udržiavať kontakt s vašimi kolegami, nezabudnite na priloženie kontaktu, kde vás zastihnú. 

„V prípade, že by ste mali akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať na mojom osobnom e-maile alebo prostredníctvom sociálnych médií.“

8. Ukončite e-mail s vďakou a pozitívnymi prianiami

Rozlúčkový e-mail by mal byť jednoznačne ukončený pozitívnou formuláciou a prianím pre kolegov. 

„Ešte raz vám všetkým ďakujem za vašu podporu a priateľstvo. Prajem vám všetko dobré do budúcnosti a verím, že sa niekedy znovu uvidíme.“

Písanie rozlúčkového e-mailu môže byť emocionálne a ťažké, ale je to dôležitý krok pri ukončovaní vášho obdobia v spoločnosti. So spomenutými princípmi a vzorovým e-mailom by ste mali byť schopní vytvoriť e-mail, ktorý bude vhodný a vaši kolegovia a kolegyne ho ocenia.

Vzorová ukážka rozlúčkového e-mailu pri odchode z práce

Drahí kolegovia a kolegyne,

Tento e-mail vám nepíšem s veľkým nadšením, avšak rad/a by som vám oznámil/a, že moja cesta v spoločnosti [Názov spoločnosti] končí. Po dlhšom zvažovaní som sa rozhodol/a pre tento krok, ktorý pre mňa znamená novú životnú etapu. Chcel/a by som Vám preto vyjadriť svoju úprimnú vďaku za všetku podporu, priateľstvo a profesijný rozvoj.

Bola to pre mňa nesmierne príjemná skúsenosť spolupracovať s takým talentovaným tímom ako ste Vy. Spoločne sme dosiahli veľké úspechy a prežili mnoho nezabudnuteľných chvíľ. Som vďačný/á za každú príležitosť pracovať a učiť sa od Vás.

Aj keď odchádzam, mám srdce plné pozitívnych spomienok a som presvedčený/á, že naše cesty sa opäť stretnú aj v budúcnosti. Som pripravený/á na ďalšie výzvy a zaujímavé projekty a dúfam, že budem mať možnosť s Vami spolupracovať znova.

Ak by ste mali akékoľvek otázky, môžete ma kedykoľvek kontaktovať na mojom osobnom e-maile [váš e-mail] alebo prostredníctvom môjho LinkedIn profilu.

Ešte raz Vám všetkým ďakujem za všetko a želám Vám do budúcnosti len to najlepšie. Držím Vám palce pri všetkých vašich súčasných aj budúcich projektoch.

S úctou,

[Vaše meno]

Zdroje