Definícia

Foodbloger je človek, ktorý sa venuje zdieľaniu svojich kulinárskych aktivít, gastrononomických objavov či zážitkov prostredníctvom blogu alebo sociálnych sietí. Ciele môžu byť rôzne, avšak medzi najčastejšie patrí šírenie inšpirácií, vzdelávanie a budovanie komunity (napr. okolo zdravého životného štýlu).

Popis

Foodblogy sa začali objavovať na internete na konci 90. rokov 20. storočia a ich prvými autormi boli profesionálni kuchári. O pár rokov neskôr zaznamenali rozmach, ktorý bol spojený so sociálnymi sieťami a faktom, že gastronómii sa začali venovať aj obyčajní milovníci jedla

Cieľom každého foodblogera je nájsť si vlastnú cestu, ako osloviť čo najširšie spektrum ľudí. Rôzne foodblogy majú vlastnú špecifickú oblasť, na ktorú sú zamerané:

  • Recepty a príprava jedla „vo všeobecnosti“ – rôznorodé inšpirácie na jedlo z celého sveta, akejkoľvek chuti.
  • Recepty a príprava jedla pre špecifickú skupinu – športovcov, ľudí zameraných na zdravý životný štýl, vegetariánov, vegánov, ľudí dodržiavajúcich paleo diétu a pod.
  • Pečenie zákuskov a príprava dezertov.
  • Návšteva podnikov, kde sa pripravuje jedlo – foodbloger „testuje“ podniky a následne svoje dojmy vo forme recenzie prezentuje sledovateľom.
  • Fotenie jedla – stylovanie a fotenie pripraveného jedla a následná úprava fotografií s cieľom vytvoriť vizuálny zážitok. Zväčša je to spojené aj s receptami.

Stať sa úspešným foodblogerom/kou vyžaduje tvorbu zaujímavého obsahu, neustále pridávanie nových receptov, tvorba recenzií, fotografií, orientáciu, ale aj tvorbu nových trendov v gastronómii a kontakt so sledovateľmi, ktorí často potrebujú zodpovedať otázky ohľadom príprav jedla.

Foodblogeri sú nielen milovníci jedla, ale často sa z nich stanú influenceri, ktorí majú veľké množstvo sledovateľov. Stávajú sa súčasťou influencer marketingu, kde za barter alebo finančnú odmenu odpromujú vybraný typ výrobkov určených pre gastronómiu.

Príklad

Medzi známych slovenských a českých foodblogerov patrí napr.: LaPetit, Čoje, ReBarbora Lenivá kuchárka, Lukáš Hejlík či Kitchenette.

Zo svetových foodblogerov/iek je to napr. Jamie Oliver, Nigella Lawson, The Pasta Queen či Cooking with Bello.