Vianočné pečivo a koláčky milujeme aj my vo Visibility. Zozbierali sme preto naše najobľúbenejšie vianočné recepty a radi sa o ne s vami podelíme. 🙂

Ultimátny štedrák od Zuzky Sasko

Ingrediencie na cesto

  • 550 g polohrubej múky
  • 70 g krupicového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 150 g masla
  • 3 dcl vlažného mlieka
  • 1 kocka droždia

Ingrediencie na makovú plnku

  • 250 g zomletého maku
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml horúceho mlieka
  • 50 ml rumu
  • sneh z 1 bielka

Ingrediencie na lekvárovú plnku

  • 5 kopcovitých lyžíc slivkového lekváru
  • 50 ml rumu
  • 2 lyžičky mletej škorice

Ingrediencie na orechovú plnku

  • 250 g vlašských orechov
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml horúceho mlieka
  • 50 ml rumu
  • sneh z 1 bielka

Ingrediencie na tvarohovú plnku

  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 80 krupicového cukru
  • 1 zlatý klas
  • sneh z jedného bielka
  • 2 žĺtky
  • nastrúhaná kôra z jedného bio citrónu
  • hrsť hrozienok

Postup na štedrák

1. Ako prvý si pripravíme kvások. Naň budeme potrebovať vlažné mlieko, kocku droždia a lyžicu cukru. Necháme ho pár minút odpočívať a následne ho prilejeme do misy s múkou, zvyšným cukrom, soľou a zmäknutým maslom. Vypracujeme mäkké cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.

2. Zatiaľ si pripravíme plnky. Z 3 vajíčok si oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zatiaľ odložíme. 

3. Do tvarohu pridáme 2 žĺtky, ktorý zmiešame so zlatým klasom, kôrou, cukrom a hrozienkami. Nakoniec zľahka vmiešame 1/3 snehu a máme hotovú tvarohovú plnku.

4. Makovú plnku si zhotovíme tak, že mletý mak s cukrom zalejeme horúcim mliekom a rumom. Necháme vychladnúť a do zmesi vmiešame druhú tretinu vyšľahaných bielkov.

5. Rovnako ako makovú plnku si pripravíme aj tú orechovú a použijeme poslednú tretinu snehu.

6. Lekvárovú plnku si vytvoríme zmiešaním lekvára s rumom a škoricou.

7. Akonáhle máme plnky hotové a vychladnuté, môžeme začať pripravovať jednotlivé vrstvy.

8. Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých častí. 4 z nich si vyvaľkáme na veľkosť plechu (cca 30 x 40 cm). Dosku si dobre pomúčime, aby sa nám cesto nelepilo. Plech vyložíme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom a vysypeme múkou.

9. Na prvý plát cesta rozotrieme makovú plnku. Prikryjeme ho druhým plátom a ten potrieme lekvárovou plnkou. Na tretí plát nanesieme orechovú plnku a na štvrtý tvarohovú.

10. Z poslednej časti cesta môžeme spraviť na vrch mriežku. Tú potrieme žĺtkom, ktorý nám ostal.

11. Pečieme asi hodinu na 170 °C a necháme vychladnúť.

Vianočné pečivo

Rozkrájaný štedrák s ďalším vianočným pečivom

Crinkles (popraskané čoko sušienky) od Denky Méry

Ingrediencie

  • 60 g sušených brusníc
  • 40 ml rumu
  • 50 g masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 2 veľké vajcia
  • 110 g krupicového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 100 g práškového cukru na obalenie

Postup na crinkles

  1. Brusnice na pár hodín naložíme do rumu. Maslo a čokoládu si rozpustíme nad parou. Čím pomalšie, tým lepšie.
  2. Vajcia vyšľaháme so 60 g cukru do hustej bielej peny. Šľahanie trvá približne 5 minút.

Múku si zmiešame so sódou a štipkou soli.

  1. Do rozpustenej čokolády zapracujeme brusnice vrátane zvyšného rumu, ktorý nenasiakol. Malým tenkým pramienkom vlievame rozpustenú čokoládu do vaječnej peny a stále miešame, aby sa nám všetko pekne spojilo. Na záver pridáme po lyžičkách rovnakým spôsobom múku.
  2. Cesto, ktoré je veľmi riedke a nepripomína ešte sušienkové cesto, vložíme na 2 hodiny do chladničky.
  3. Rúru si predhrejeme na 160 °C a na dva plechy si pripravíme papier na pečenie.
  4. Lyžicou si odoberieme kúsok z cesta, rýchlo z neho vytvarujeme guličku o veľkosti 3 cm a vložíme ju do misky, v ktorej nám zvýšil krupicový cukor. Obalíme ju, upravíme tvar a následne ešte dôkladne obalíme v práškovom cukre.
  5. Guličky sa pri pečení roztečú, preto ich na plech ukladáme s rozostupom aspoň 5 cm od seba. Na jeden plech by sa malo zmestiť cca 15 kusov. Pečieme približne 10 – 12 minút.
  6. Upečené sušienky budú v strede síce mäkké, ale pokiaľ ich prstom stlačíte, vytvoríte malú hlinu, a tá sa opäť vráti naspäť. Pozor, neprepečte ich. Upečené sušienky nechajte na plechu odpočinúť asi minútu, potom ich nechajte vychladnúť na mriežke.

Dobošové rezy ako od babky od Barbie Lenickej

Ingrediencie na cesto

  • 700 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 3 celé vajíčka
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
  • 1 dcl mlieka
  • 50 g Hery

Ingrediencie na plnku

  • 1 l mlieka
  • 3 zlaté klasy
  • 4 lyžice kryštálového cukru

Postup na dobošku

1. Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy. Potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Keď máte cesto rozvaľkané, dáme ho na vymastený a múkou posypaný plech. V teplovzdušnej rúre pečieme na 180 °C, dávame pozor, lebo stačí len chvíľka. Cesto necháme vychladnúť a zatiaľ sa pustíme do prípravy plnky.

2. Do hrnca si dáme vyššie uvedené suroviny na plnku a miešame do zhustnutia. Necháme plnku vychladnúť a sem tam premiešame, aby sa nevytvorila vrchná vrstva (hovorovo koža).  Poprípade plnku prikryjeme sáčkom/potravinovou fóliou. 

3. V miske si vymiešame 1 a 1/2 Hery, 200g práškového cukru a 100 g kakaa. Neskôr pridáme do vychladnutej plnky.

4. Postupne natierame plát po pláte. Vrchný plát polejeme čokoládou na varenie a dáme do chladničky, kým zákusok do druhého dňa nezmäkne.

Kysnuté pupáky (bobaľky) s makom od Petríka Svatoňa

Ingrediencie na kvások

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 0,5 kocky droždia
  • 1 PL kryštálového cukru

Ingrediencie na cesto

  • 500g polohrubej múky
  • 0,25 čajovej lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžičky kryštálového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžičky masla

Ingrediencie na vrch

  • 100g masla
  • 100g mletého maku
  • 50g práškového cukru
  • teplé mlieko

Postup na bobaľky

  1. Do vlažného mlieka rozmiešame kryštálový cukor a nadrobíme droždie. Prikryjeme zmes utierkou a necháme odstáť pár minút, kým nám nevznikne kvások.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, vajíčko, kvások, mlieko a nakoniec pridáme roztopené maslo. Vypracujeme si cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme ho kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
  3. Pomúčime si dosku, aby sa nám cesto nelepilo a z cesta si vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Vystelieme si plech papierom na pečenie, poukladáme naň kúsky a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C  20 – 25 minút. 
  4. Vychladnuté bobaľky podávame v miske alebo v hlbokom tanieri. Prelejeme ich trochou teplého mlieka, aby sa nám úplne nepremočili, posypeme ich makom zmiešaným s cukrom a prelejeme roztopeným maslom.

Vynikajúce sú ako štedrovečerný obed (ak sa nebojíte, že neuvidíte zlaté prasiatko).

Ischelské tortičky od Miša Fickuliaka

Ingrediencie

  • 210 g hladkej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 190 g Hery
  • 20 g kakaa
  • 40 g mletých orechov
  • čokoládova poleva extra horká
  • orechy na zdobenie
  • lemon curd/Nutella

Postup na tortičky

  1. Z múky, cukru, Hery, kakaa a mletých orechov si pripravíme cesto a necháme ho odpočinúť v chlade.
  2. Vyvaľkáme ho na približne 3 – 4 mm hrúbky a vykrojíme kolieska, ktoré pečieme pri 180 °C asi 15 minút (treba kontrolovať).
  3. Vychladnuté kolieska lepíme lemon curdom alebo nutellou a polejeme čokoládovou polevou.

Bezlepkové kokosové ježe od Lucky Madalovej

Ingrediencie na cesto

  • 400 g Cake Mix
  • 150 g práškového cukru
  • 3 ks vajcia
  • 5 polievkové lyžičky medu
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 100 g rastlinného tuku

Ingrediencie na polevu

  • 250 g rastlinného tuku
  • 150 ml rumu
  •  2 polievkové lyžičky kakaa
  • 200 g práškového cukru
  • 10 polievkové lyžičky mlieka

Ingrediencie na obaľovanie

  • 300 g kokosu

Postup na ježe

1. V miske zmiešame všetky suroviny na cesto a vypracujeme z neho hladkú zmes.

2. Plech vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto z misky rozotrieme na plech (cca 25 x 40 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme približne 20 – 25 minút do zlatista.

3. Upečené cesto vyberieme z rúry a pokrájame na menšie obdĺžniky.

Príprava polevy

1. Vo vodnom kúpeli si roztopíme rastlinný tuk, pridáme rum, cukor, kakao a mlieko a všetko dobre rozmiešame.

2. Jednotlivé kúsky namáčame v rumovo-kakaovej zmesi a následne obalíme v kokose.

Tento recept na skvelé kokosové ježe a viac ďalších bezlepkových receptov nájdete na stránke Bezlepkáč.

Grilážky od Niki Jánošovej

Niki: „Tento recept na grilážky mám od Lapetit a je fakt top. Rada od nej pečiem a pripravujem koláčiky a grilážky musia u nás na Vianoce byť, teda určite niečo karamelové.“

Ingrediencie

  • 5 ks oplátok
  • 250 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka
  • 250 g vlašských orechov

Postup na grilážky

  1. Orechy si rovnomerne pomelieme, avšak, aby nevznikla múčka, ale drobné kúsočky.
  2. Pomaly si rozpustíme cukor na karamel an strednom plameni. Akonáhle sa začne topiť, možno ho premiešať.
  3. Keď máme karamel hotový, pridáme kocky masla, rýchlo premiešame a nalejeme salko. Zmes dobre premiešame a na stíšenom ohni pokračujeme, kým nám nevznikne hmota.
  4. Hmotu varíme asi 3 minúty, odstavíme z plameňa, pridáme orechy, dobre zamiešame a necháme odstáť pol hodiny až hodinu. Zmes však nedávame do chladu, aby nám príliš nestuhla.
  5. Môžeme natierať – oplátky postupne natierame zmesou, jemne pritlačíme druhou oplátkou a takto postupujeme až po poslednú oplátku.
  6. Hotovú grilážku prikryjeme, zaťažíme a na noc dáme do chladničky, aby nám stuhla.

7. Na druhý deň grilážky pokrájame.