Definícia

Pseudonym je falošné alebo vymyslené meno, ktoré si človek zvolí na utajenie svojej skutočnej identity. Pseudonym často používajú spisovatelia, herci či umelci.

Popis

Pseudonym je vymyslené meno alebo prezývka, ktorú osoba používa namiesto svojho skutočného mena z rôznych dôvodov. Pojem pochádza z gréckeho slova „pseudónymos“, ktoré sa skladá zo slov „pseudo-“ (falošný) a „ónoma“(meno), teda pseudonym doslova znamená „falošné meno“.

Používanie pseudonymov je bežné v literatúre, umení, žurnalistike a vo svete zábavy. Spisovatelia a umelci si často vyberajú pseudonymy, aby si zachovali súkromie, aby sa vyhli politickému alebo spoločenskému prenasledovaniu alebo jednoducho preto, že ich skutočné meno môže byť príliš obyčajné alebo ťažko zapamätateľné. Napríklad slávny anglický spisovateľ George Orwell sa vlastným menom volal Eric Arthur Blair.

Pseudonymy sa tiež používajú v prípadoch, keď si niekto želá oddeliť rôzne aspekty svojho života, napríklad profesionálnu a osobnú sféru. V literatúre sú pseudonymy často využívané, keď autori/ky píšu v rôznych žánroch alebo pre rôzne publikum. 

Zaujímavosťou je, že pseudonymy môžu byť niekedy také známe, že úplne zatienia skutočné meno osoby. V modernom digitálnom veku sú pseudonymy bežné aj na internete, kde ľudia používajú rôzne prezývky alebo aliasy na sociálnych sieťach a v online hrách na ochranu svojej identity alebo na vyjadrenie určitej osobnosti.

Príklady

Mark Twain 

Skutočné meno: Samuel Langhorne Clemens

Mark Twain je pseudonym, ktorý Samuel Clemens používal na písanie svojich diel, vrátane slávnych kníh Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberryho Finna.

PewDiePie  

Skutočné meno: Felix Kjellberg

PewDiePie je švédsky youtuber, ktorý sa preslávil svojimi videami o videohrách a neskôr aj rôznymi komediálnymi a komentárnymi videami. Jeho pseudonym vznikol ako kombinácia slova „pew“ (zvuková reprezentácia streľby) a „die“ (z anglického slova zomrieť), k čomu neskôr pridal „pie“.